Vloerverwarming

Hoe werkt vloerverwarming
Vloerverwarming werkt op dezelfde manier als verwarmingsradiatoren. Warm water wordt door het systeem rondgepompt waardoor de omgeving wordt verwarmd. Het grote verschil met radiatoren is dat de vloerverwarming niet zichtbaar is, omdat deze in de vloer is weggewerkt. Wanneer de verwarming wordt aangezet wordt warm water door het verwarmingssysteem gepompt. Bij radiatoren worden de verwarmingsbuizen en radiatoren warm en geven de warmte af aan de omgeving. In het geval van vloerverwarming wordt het warme water door vloerverwarmingsslangen in de vloer rondgepompt, wat de warmte afgeeft aan de vloer welke hierdoor warm wordt.                        

Aanleggen van vloerverwarming
Er zijn verschillende systemen voor vloerverwarming. U kunt kiezen voor eenvoudigere systemen die min of meer los op de dekvloer komen te liggen maar u kunt er ook voor kiezen om de verwarming volledig in de dekvloer te laten verdwijnen. De keuze hiervoor is afhankelijk van meerdere factoren. Hierbij kunt u denken aan het budget, de afmetingen van de kamer of de grootte van de verbouwing. Wanneer er de mogelijkheid is, is het goed om te kiezen voor een vloerverwarmingssysteem dat volledig in de dekvloer wordt weggewerkt. Hierbij kan gekozen worden voor het uitfrezen van gleuven in de vloer waar de vloerverwarmingsslangen in worden gelegd of het aanleggen van een verwarmingssysteem waar een nieuwe dekvloer overheen wordt gestort. In beide gevallen liggen de vloerverwarmingsslangen veilig verzonken in de dekvloer. Het geheel wordt aangesloten op de verwarmingsketel.

Voor- en nadelen van vloerverwarming
Vloerverwarming heeft enkele grote voordelen, maar zeker ook nadelen.

 VOORDELEN:

 • Onzichtbaar:
  Vloerverwarming is 'onzichtbaar' omdat deze in de vloer is verwerkt. Verwarmingsradiatoren ziet u vrijwel altijd. Deze hangen aan de muur en zijn verzonken in de vloer of wand.
 • Warmteverspreiding
  Vloerverwarming kan over de gehele oppervlakte van de vertrekken verspreid worden. Wanneer de vloerverwarming zijn werk doet, geeft het overal waar de slangen liggen zijn warmte af. De warmte wordt dus door de hele ruimte verspreid, waardoor het overal even warm is. Dit in tegenstelling tot losse radiatoren, waarbij de warmtebron vanaf één punt het vertrek moet verwarmen. Bij radiatoren merkt u dat het op de plek waar de radiator hangt het warmst is. Hoe verder u van de radiator af bent, hoe kouder het is. Dit is bij vloerverwarming niet het geval.
 • Warme voeten:
  Bij vloerverwarming is de vloer over de hele ruimte warm, wat overal voor warme voeten zorgt.

NADEEL:

 • Koud? Even snel de kachel aan!
  U kent de situatie wel, u komt thuis en het is koud in huis. Snel de verwarming nog even aanzetten om de kamer een paar graden warmer te krijgen gaat met vloerverwarming (als deze grotendeels is afgekoeld) niet lukken. Vanaf het moment dat de afgekoelde vloerverwarming wordt aangezet duurt het een aantal uren voordat u gaat merken dat de verwarming aan staat. Hier moet u dus rekening mee houden. Verwarmingsradiatoren daarentegen werken sneller.

Vloerverwarming als hoofdverwarming of bijverwarming
De ervaring leert dat mensen hierover vaak andere ideeën hebben. Waar de één de vloerverwarming als hoofdverwarming ziet, ziet de ander het meer als bijverwarming. Het verschil zit hem voornamelijk in het gebruik van de verwarming. Als mensen de verwarming helemaal laag wensen te zetten wanneer ze de deur uitgaan en dit pas weer bijstellen als ze thuis komen, is vloerverwarming als bijverwarming aan te raden. Als mensen de vloerverwarming aan laten staan op ongeveer dezelfde temperatuur en zetten de verwarming alleen hoger wanneer ze wat warmte extra willen, dan is vloerverwarming als hoofdverwarming aan te raden. Feit is wel dat u vloerverwarming beter op één en dezelfde temperatuur kan laten staan. Hierdoor verbruikt een vloerverwarming minder energie wat de energierekening ten gunste komt.

Vloerverwarming en stookkosten
Wanneer vloerverwarming wordt aangezet bij een vloer die volledig koud is, duurt het circa 3 tot 4 uur voordat de vloer voelbaar warmer wordt. Dit betekent dat de ketel gedurende deze tijd volop draait. Hierna duurt het nog vrij lang voordat de temperatuur in de kamer daadwerkelijk stijgt. In het genoemde tijdsbestek wordt er continue gas door de cv-ketel verbruikt. Het duurt heel lang voor de warmte door het beton en de tegels heen is en effectief warmte afgeeft aan de lucht. Wanneer u de vloerverwarming telkens laat afkoelen, verbruikt u iedere keer veel gas om de vloer weer warm te krijgen.
Wanneer de vloer eenmaal warm is, houdt de vloer deze warmte ook lang vast en wordt de kamer ook lang verwarmd door de vloer. Met deze kennis in het achterhoofd, kunt u zich voorstellen dat het beter is om de vloerverwarming op één temperatuur in te stellen, waarbij het behaaglijk is in huis. Denk hierbij aan bijvoorbeeld 20 graden. De vloerverwarming slaat dan alleen aan wanneer de thermostaat aangeeft dat de temperatuur onder de 20 graden is gezakt. Het grote voordeel hiervan is dat u een constante temperatuur in huis hebt en de vloerverwarming de vloer alleen maar op temperatuur hoeft te houden. Hierdoor verbruikt u minder energie.
Wanneer er nieuwe vloerverwarming is geïnstalleerd, is het altijd even zoeken naar de juiste instellingen. Een belangrijk punt hierin is op welke temperatuur u de thermostaat instelt. Voor het ene huis is dit anders dan voor het andere huis. Dit is even uitproberen. Verstandig is dan ook om tijdens deze uitprobeerperiode de meterstanden op te nemen zodat u, naast het effect op de temperatuur in huis, ook weet wat het effect op het gasverbruik is.
Vloerverwarming zorgt dus voor een behaaglijke warmte in huis die verdeeld is over de gehele ruimte. Een extra warmtebron (radiatoren of haard) bij vloerverwarming als hoofdverwarming is aan te raden om snel voor wat extra warmte te kunnen zorgen wanneer dit nodig is.